Ας μιλήσουμε λοιπόν για την βιομηχανία ρούχων:

Η κατασκευή ρούχων προϋποθέτει, καλλιέργεια βαμβακιού, φυτοφάρμακα, ύφανση μαλλιού, κατασκευή συνθετικών υφασμάτων, συνεπάγεται με βαφές και επεξεργασίες, και πολύ συχνά τα προϊόντα μεταφέρονται από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Η βιομηχανία ρούχων κατέχει σημαντική θέση ως προς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Για την κατασκευή ενός τζιν για παράδειγμα, θα χρειαστούν 7 με 11.000 λίτρα νερού. Παράλληλα η συντήρηση των συνθετικών ρούχων μας εκπέμπει κάθε χρόνο 500.000 τόνους μικροπλαστικών στους ωκεανούς, δηλαδή, το αντίστοιχο 50 δισεκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ρούχα και αξεσουάρ πωλούνται παγκοσμίως: μια κατανάλωση που έχει διπλασιαστεί σε μόλις 15 χρόνια και απεικονίζει το νέο φαινόμενο “μόδας μιας χρήσης” ή “γρήγορης μόδας”. Διατηρούμε τα ρούχα μας 2 φορές λιγότερο και τα φοράμε ακόμα λιγότερο! Τέλος, αφού παράχθηκαν, μεταφέρθηκαν, αγοράστηκαν, πακεταριστήκαν, πλύθηκαν και ολίγον τι φορεθηκαν …πετιούνται.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 95% των ενδυμάτων που πετιούνται στους κάδους με τα οικιακά απορρίμματα θα μπορούσαν, ανάλογα με την κατάσταση τους, να ξαναχρησιμοποιηθούν, να μεταποιηθούν η να ανακυκλωθούν. Αντ’ αυτού, καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής. Πρόκειται όχι μόνο για αλόγιστη σπατάλη ύλης και πόρων του πλανήτη, αλλά τα εκατομμύρια τόνων υφασμάτων που στοιβάζονται η καίγονται προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ρύπανση μέσω των εκπομπών επικίνδυνων χημικών ουσιών και αερίων του θερμοκηπίου.
Πέρα από το οικολογικό, και σε κοινωνικό επίπεδο, η βιομηχανία ρούχων δημιουργεί πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων που εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες.
Η παιδική εργασία απαγορεύεται νομικά στις περισσότερες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε ορισμένες από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Η ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ) εκτιμά πως μεγάλο ποσοστό εντοπίζεται σε εργοστάσια με υφάσματα και ενδύματα για να μπορέσει να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση των καταναλωτών κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται η βιομηχανία ειδών ένδυσης να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Χρειάζεται όμως και εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που (κατ)αναλώνουμε τα ρούχα μας!

Σας παραθέτουμε μερικές απλές και πραγματικά αποτελεσματικές συμβουλές για υπεύθυνο, οικολογικό και ηθικό ντύσιμο για όλα τα γούστα και τσέπες.

Πριν αγοράσεις σκέψου,

  • Είναι επείγον; Το χρειάζομαι; Μήπως το έχω ήδη;
  • Μπορώ να το δανειστώ; Να το αγοράσω μεταχειρισμένο;
  • Από τι φτιάχτηκε; Αποφεύγουμε την αγορά συνθετικών ρούχων.
  • Πού φτιάχτηκε;
  • Από ποιον φτιάχτηκε; Κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας;
  • Αγοράζουμε ρούχα ποιότητας, που θα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Πράγματι, οι μελέτες που πραγματοποιούνται δείχνουν ότι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ρούχων μας είναι… η διάρκεια ζωής τους.

Αφού αποκτήσεις ένα ρούχο,

  • Πλένουμε τα ρούχα μας λιγότερο συχνά.
  • Πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος,
Δεν υπάρχει τέλος. Υπάρχει Μια Άλλη Ζωή.

  • Τα χαρίζουμε ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν.

Ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ρούχων σας, είναι να προμηθευτείτε μεταχειρισμένα τα οποία είναι συχνά σε άριστη κατάσταση. Εάν δεν χρειάζεστε πια τα ρούχα σας, προσπαθήστε να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε για μια δεύτερη ζωή, αντί να τα πετάξετε ή να τα κρατήσετε στα ντουλάπια σας.

Σε κάθε περίπτωση, η υπερκατανάλωση προϊόντων που έχουν, ή που, τους προσδίδουμε μικρό προσδόκιμο ζωής οδηγεί στη μείωση των πόρων του πλανήτη.

Είναι στο χέρι μας να ενεργοποιηθούμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Μαριάννα Ψαραδέλλη

Βιβλιογραφία:

http://www.lapetiterockette.org
https://www.ellenmacarthurfoundation.org/assets/downloads/publications/A-New-Textiles-Economy_Summary-of-Findings_Updated_1-12-17.pdf
https://ethique-sur-etiquette.org/IMG/pdf/rapport_made_in_europe.pdf
https://rmc.bfmtv.com/emission/mode-il-faut-que-l-on-devienne-des-consom-acteurs-citoyens-1431084.html
https://ec.europa.eu/clima/sites/campaign/pdf/gases_el.pdf
https://www.netflix.com/gr-fr/title/80045667
https://www.greenpeace.org/archive-international/Global/international/briefings/toxics/2016/Fact-Sheet-Timeout-for-fast-fashion.pdf
https://e-rse.net/10-idees-recues-ecologie-fake-news-271427/#gs.oese7t
https://e-rse.net/mode-responsable-conseils-vetements-ecologiques-272092/#gs.nv4fg0
https://www.nationalgeographic.fr/environnement/la-guerre-des-pailles-la-lutte-pour-debarrasser-les-oceans-du-plastique